XIV-ТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ  ПРОБЛЕМИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА  2023

...
XIV-ТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ  ПРОБЛЕМИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА  2023
Коментари Харесай

Празниците в долината на тракийските царе събират експерти на тракийската култура

XIV-ТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ  „ ПРОБЛЕМИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА ”  2023 година
На 1 септември 2023 година откриватели в региона на тракологията, тракийската археология, нумизматиката и реставрацията ще се съберат за четиринадесети следващ път в границите на Празниците в долината на тракийските царе, с цел да показват своите отчети в границите на конференцията „ Проблеми и проучвания на тракийската просвета ”.   

Конференцията ще се организира в Мултимедийната зала на Исторически музей „ Искра ”. Официалното разкриване е в 1300 ч., като четенията и полемиките ще продължат до 1800 ч.
-->
В рамките на две съвещания ще бъдат показани тринадесет отчета на деветнадесет създателя. Тематиката на научните проучвания е разнообразна – нови данни и систематизирания на резултати от изследвания на селища и поселищен живот от късножелязната и римската епохи; археологически обекти, свързани с погребалните и поменални практики на траките от  елинистическата епоха; находки, свързани с бита и всекидневието от бронзовата епоха; разнообразни аспекти от религиозните вярвания и обреди на траките; показване нумизматични монументи, проучване на торевтичните обичаи на траките; приложение на въздушно лазерно сканиране (LiDAR) като недеструктивен способ в археологическите изследвания.

Първият отчет, който ще бъде показан е на топ археолога Диана Димитрова и е отдаден на два знакови юбилея – 80 години от рождението на доктор Георги Китов и 30 години от откриването на гробнично-култовия комплекс под могила Оструша.

В конференцията  ще вземат участие учени  от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, от Института по Балканистика с център по тракология при Българска академия на науките, от Националния исторически музей, от Софийския университет „ Св. Кл. Охридски ”,  от РИМ – Кърджали, от РИМ – Смолян и от ИМ „ Искра ” – Казанлък.

Продължени са няколко положителни практики в провеждането на конференцията – показване на отчети с тема обвързвана с монументи от региона на Казанлъшката котловина,  интердисциплинарни проучвания и присъединяване на млади колеги-докторанти и магистри.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР